Iasiul are piste de biciclisti, cel putin pe hartie – sunt peste 42 de kilometri, lucrari ce au inceput prin 2010 si s-au incheiat dupa cinci ani, in 2015. Municipalitatea a receptionat lucrarile si de atunci teoretic iesenii ar fi trebuit sa se plimbe cu bicicleta in orasul nostru. Ce nu este in regula cu aceste piste? Pai in primul rand sunt facute pe trotuar si nu pe carosabil cum ar fi fost normal. Asadar avem de fapt trotuare vopsite si nu piste de biciclisti.

Pistele pentru biciclisti din Iasi – intre cosmar si realitate

De ce nu est ein regula sa ai pistele de biciclisti pe trotuare? In primul rand pentru ca asa cum se vede si in poa, dai cu nasul in stapi, chioscuri sau in florile de pe marginea trotuarului. Deci chiar daca primul pas a fost facut cu stangul, Primaria din Iasi a decis sa mai ia niste bani europeni pentru “Iaşi Velo City“ ca sa fie totul ok. Aproape 850 de biciclete vor fi cumnparate pentru ca tu sa le inchiriezi si sa incerci sa te plimbi cu bicicleta prin Iasi. Printre acetsea o sa fie si 37 de biciclete electrice, ca sa nu mai dai la pedale. Teoretic pare un proeict minunat, care ar trebui sa faca din Iasi un oras mai putin poluat, iar cetatenii sai mai sanatosi.

Mai mult, proiectul prevede si achizitionarea de triciclete pentru varstnici, cam 80 la numar. Doar ca de exemplu pista din Păcurari are banci pe ea, pe care evident va trebui sa le ocolesti. Cum? Printre pietonii care se deplaseaza si ei pe acolo. Dar orice inceput este greu, primaria a luat banii europenilor, a facut pistele, daca mai face si trotuare pe care sa circule doar pietoni si piste de biciclisti doar pentru cei ce se deplaseaza pe roti, deja vom putea intra si noi in randul oraselor europene!

Piste de bicicliști

Pistele pentru bicicliști din Iași – intre coșmar si realitate