Fara a fi o stire sigura ci mai degraba un zvon – dar care se poatre transforma rapid in realitate – Bulgaria ar putea intra in Schengen cu frontierele aeriene – adica te sui in avion la Sofia si mergi linistit oriunde in Spatiul comunitar Schengen. Evident ca treci prin vama, aici este de fapt clenciul – nu mai ai nevoie de viza sau alte intrebari la vama, dar oricum te contoleaza – asa este regulamentul aeroporturilor. Dar sa nu anticipam, faptul ca Manfred Weber a spus ca sustine Bulgaria nu inseamna ca aceasta va adera neaparat.

Bulgaria iar putea intra mai repede ca Romania in Schengen

Recent Manfred Weber a anuntat intr-un interviu ca va sustine intrarea Bulgariei in Spatiul Schengen cu frontierele aeriene, a fost o declaratie politica din postura de candidat PPE la postul de presedinte al Comisiei Europene. La fel a facut ieri si Emmanuel Macron la intalnirea cu Klaus Iohannis, fara a insemna mare lucru. De fapt in modul de organizare al Uniunii Europene si a Spatiului Schengen doar negarea – respingerea – merge unilateral, adica daca voteaza negativ un membru s-a zis cu canditaura, la aderare trebuie sa fie toti de acord.

Care sunt sansele sa fie admisa Bulgaria in Spatiul Schengen si Romaia NU? Mari! Este adevarat ca azi Romaia are cel mai jos nivel de perceptie in Uniunea Europeana, dar asta nu inseamna nici ca Bulgarii stau mai bine, dar nici ca sansele ca cele promise de Manfred Weber sa nu se intample. Ma deranjeaza titlurile ziarelor de mic si mare tiraj – online sau pe hartie, stiri fara continut si cu titlu sforaitor! DA, Romania este vai de ea – mai mult, poate iesi pe usa din dos a Uniunii Europene oricand, dar astea sunt supozitii, vorbe de claca si atat!

Bulgaria in Schengen

Bulgaria iar putea intra mai repede ca Romania in Schengen