Iasiul este al doilea oras ca marime din Romania, prin urmare faptul ca locurile de parcare sunt atat de putine nu mai mira pe nimeni. Chiar daca nu sunt 100% de acord cu modul de plata pe trotuar, totusi nu pot sa nu salut initiativa primariei de a lansa proiectul „Bordura albastra”, care va obliga soferii sa parcheze doar acol unde acest „indicator” exista. Mi se pare interesant ca vom putea plati si cu telefonul, ceea ce aduce Iasiul in era tehnologiilor moderne.

Parcari inteligente in Iasi – bordura albastra

Inspiratia primarului a venit din orase europene, Viena sau Munchen, unde exista deja posibilitatea de a plati „in avans” o rezervare pentru un loc de parcare pentru un anumit interval orar. In acest fel daca stii ca maine mergi la ora X undeva, platesti si rezervi locul de parcare, iar cand ajungi la destinatie nu mai alergi disperat dupa un loc de parcare, sau cum e cazul de multe ori, dupa automatul de plata, care nu accepta decat monede si card.

Mai putin interesanta mi se pare ideea parcarilor din curtea blocului, prin abonament. Dar daca anul asta imi cumpar prima masina, ce fac? Nu am dreptul sa parchez ca orice platitor de taxe si impozite? Discriminare? Spaga? Sincer sa fiu, nu am mare incredere in sistemul „inovator” propus de primarul Mihai Chirica, dar asta este o cu totul alta discutie. La final am sa va zic o poveste din Germania, unde un vienez sosit in vizita cauta cu disperare unde sa plateasca pentru parcare. Ii zic: mai omule, aici e parcarea pentru locatari, daca nu deranjezi pe nimeni, parcheaza linistit. Nici pomeneala, la 11 noaptea el cauta in continuare aparatul de plata pentru parcare! 🙂 Nu m-a crezut!

Bordura albastra la Iasi

Parcari inteligente in Iasi – bordura albastra