Avand in vedere ca aceasta ramura economica s-a dezvoltat destul de mult mai ales dupa anii ’90, previziunile cu privire la viitorul transporturilor este destul de optimista.
Cu toate acestea, exista anumite probleme cu care se confrunta companiile de transport marfa in spatiul european care se vad numai din interior. Pentru un expeditor de marfuri aceste probleme la nivel intern nu se vad, singurul lucru important fiind acela ca marfa sa ajunga la destinatie in conditii optime.
Vorbim despre aceste probleme la nivel intern in domeniul transporturilor internationale intrucat acestea fac parte intr-o masura destul de mare din dezvoltarea transporturilor si, fara a lua masurile potrivite in acest sens nu se poate vorbi despre dezvoltare.

Probleme versus dezvoltarea domeniului transporturilor

Din schimburile economice intre Romania si UE, 85% din marfurile preluate si expediate catre acestia, aceasta pondere reprezinta comertul exterior romanesc.
Din punct de vedere legislativ la nivelul transporturilor international accesul la piata este implementat gradual pentru a putea indeplini cerintele Uniunii Europene. In ceea ce priveste calitatea serviciilor oferite se constata ca acestea s-au imbunatatit in mod considerabil avand in vedere ca acest schimb de marfuri este in continua crestere.
Marii jucatori de pe piata transporturilor de marfuri nu au probleme in ceea ce priveste implementarea unor masuri sau dezvoltarea companiei insa, trebuie sa privim si companiile mici care, desi de multe ori dau dovada de creativitate si creeaza concepte in materie de transport marfuri, nu reusesc sa supravietuiasca intotdeauna. Intr-o companie de transport marfuri sunt necesare foarte multe lucruri incepand de la camioanele cu care se efectueaza transportul pana la mana de lucru care sa duca la dezvoltarea firmei. Multe companii mici esueaza intrucat neavand foarte bine pusa la punct partea logistica, sunt de multe ori in situatia de a refuza contracte iar astfel, rezultatele se mentin la un nivel mediocru.
Si, atunci, ne intrebam: cum ar putea companiile mici de transport sa supravietuiasca si sa se dezvolte intr-o piata cu o concurenta acerba?
Urmeaza sa vedem incotro se va indrepta aceasta piata si care vor fi masurile care se vor implementa. In orice caz, din punct de vedere al previziunilor nu putem afirma decat ca acestea se anunta a fi destul de promitatoare.

Stimularea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii

Avand in vedere preocuparea actuala a statului in ceea ce priveste dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, in curand si acestea vor putea sa se numere printre candidatii care concureaza alaturi de companiile de transport marfa la pozitia de cel mai bun transportator.
Din punct de vedere al autovehiculelor destinate transporturilor internationale de marfuri acestea sunt in numar insuficient intrucat, o companie de transport mica nu are capacitatea financiara de a se dezvolta in mod optim prin a-si achizitiona un numar considerabil de autovehicule cu ajutorul carora sa isi dezvolte activitatea.
Acestia sunt nevoiti sa inchirieze autovehiculele respective sau sa le achizitioneze la mana a doua, dar aceasta nu reprezinta intotdeauna cea mai buna varianta pentru a se putea dezvolta.

Recomandari privind dezvoltarea transporturilor

Nu este suficient ca aria transporturilor de marfuri sa fie incurajata spre a se dezvolta, trebuie si sustinuta aceasta idee din toate punctele de vedere. Intreprinderile mici sau cele care se infiinteaza si doresc sa activeze in acest domeniu trebuie totodata sustinute chiar si de catre intreprinderile mari pentru a putea sa vorbim despre dezvoltare in adevaratul sens al cuvantului.
Sustinerea reciproca reprezinta solutia cea mai optima pentru ca si companiile mici sa poata activa pe aceasta piata in care este o concurenta acerba. Insa, este foarte important ca aceasta sustinere sa se realizeze nu numai prin incurajare ci si prin aplicarea unor solutii cu rezultate imediate. Cu siguranta daca se va vedea aceasta deschidere si din partea companiilor mari de a-i ajuta pe cei mici sa se dezvolte, atunci piata va fi una mult mai destinsa si se vor putea deschide noi orizonturi in domeniul transporturilor de marfuri.

Transport international de marfa