Daca initial cele doua tari, Ungaria si Moldova se tatonau, in anul 1467 Matei Corvin a decis ca nu-i este pe plac domnul Moldovei, Stefqan cel Mare. Asa se face ca la Baia, regele maghiar a suferit cea mai crunta infrangere din istoria sa. De unde a pornit conflictul? de la recucerirea cetatii Chilia – da, cea de la Marea Neagra – de catre Stefan cel Mare in anul 1465. Evident ca maghiarii nu prea puteau fi de acord cu asta, asa ca au strans mare oaste si au pornit sa-l pedepseasca pe domnitor. A se tine seamam ca amandoi sunt de fapt romani si aveau la acea vreme un dusman comun, otomanii.

Stefan cel Mare si ungurii – intre prietenie si dusmanie

Avand in vedere ca pe amble parti ale Caroatilor traiau romani, Stefan a decis ca i-ar prinde bine o alianta cu Transilvania – sau de ce nu – o alipire a teritoriilor locuite de romani. Cine era sa-i stea in cale? Evident secuii, asa ca s-a decis sa ii convinga sa i se alieze. Din pacate rascoalele din Transilvania au fost infrante, sasii si secuii s-au linistit, dar Matei Corvin nu a uitat intentiile lui Stefan cel Mare. Asa ca se porni in fruntea unei armate de peste 40.000 de osteni sa-l pedepseasca pe moldovean.

Desi Stefan cel Mare avea o armata mult mai mica, estimata a avea intre 12.000 si maxim 20.000 de soldati, victoria de la Baia a fost de partea moldovenilor. A se tine cont ca Baia Moldovei era locuita si de sasi si secui in acele vremurui, deci ocuparea de catre regele maghiar nu a fost chiar o problema. Desi tradat, Stefan nimiceste oastea maghiara, regele Matei Corvin fiind nevoit sa-si ingropae tunurile si comorile furate si sa fuga in Ungaria. Stefan a vrut apoi sa se impace cu ungurii, dar a fost aproape imposibil – zic aproape, pentru ca la final i-a unit lupta impotriva turcilor. Ca sa dea dovada de bunavointa, domnitorul Moldovei le-a dat brasovenilor multe privilegii si uite asa s-a terminat vrajba dintre doi mari romani!

Istoria Moldovei

Ștefan cel Mare și ungurii – intre prietenie si dușmănie