Istoria romanilor  nu este nici asa de roz cum ar vrea unii sa o vada, dar nici asa de neagra cum ar vrea prietenii nostri rusi si maghiari sa o prezinte. Daca ma gandesc la marea Britanie sau Italia, deja ma simt mai buine cu istoria noastra. Din ciclul cum ne mai mandrim cu ce nu este, azi discutam despre Dimitrie Cantemir, cel ce a dat sa zicem asa tara – sau Moldova – pe mana rusilor, dupa o domnie de un an [ 1710 – 1711 , plus o luna in 1693]. Prin urmare, o fi scris el carti si a fost un mare om de cultura al vremii sale, dar ca domn al Moldovei, a fost jalnic.

Dimitrie Cantemir, istoria si rusii

Dimitrie Cantemir s-a nascut sarac in judetul Vaslui, mie sincer nu-mi mai place judetul ala dupa ce am dat amenda pentru ca am mers mai repejor prin localitatea cu 4 benzi – cate doua pe sens – ca sa scap de un TIR care ma sicana in trafic. Asta-i viata, istoria e alta. Saraci dar cu noroc, cert este ca taica’su a ajuns domnitor, asa se face ca si el a avut sansa asta pentru un an, caci desi a stat pe la turci sa invete, s-a dat cu rusii si am cam pierdut. El a plecat la curtea lui Petru, noi am ramas cu turcii pe cap si cu rusii in coasta.

Noi tot zicem ca-i roman, hai peste Prut zic doar moldovean, dar se pare ca sunt voci care-kl vad tatar din Crimeea – Kan Temir. Nu ma iau eu dupa chestii din astea cu traduceri ca deja englezii stiu ca iesiti la GPS nu e chiar in engleza, la fel cum si rusii isi tot numesc in latina fetele galina. Fie el cantemir asta ce o fi el, tot nu ne-a adus nimic bun, iar cartile sale au folosit altora, cat despre Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor se vede ca ungurii nu-l prea vor ca document prin care sa se certifice denumirea de roman si a faptului ca suntem aici de mai mult de 1000 de ani. Nici Descriptio Moldaviae nu ne prea ajuta, desi fiind scrisa in latina, ar fi trebuit sa ne demonstreze clar originea noastra istorica comuna. In fine, pana la urma el este primul care spune clar ca ne numim romani, in Ardeal, Moldova si in Tara Romaneasca, ceea ce ii iarta o parte din pacate!

Dimitrie Cantemir

Dimitrie Cantemir, istoria si rusii