Anul 2018 este anul centenarul Marii Uniri, sarbatorim 100 de ani de la formarea Romaniei mari, dar este oare posibila o unire cu Basarabia de azi? In mod cert NU anul acesta – in mod sigur in curand! De ce nu in 2018? Pentru ca ambele tari sunt in criza, pentru ca populatia nu este inca pregatita, desi este evident ca numarul unionistilor este in crestere in Republica Moldova iar Romania a fot mereu pro unire. Astazi cu Dodon in frunte ma indoiesc ca vom avea un eveniment mai insemnat peste Prut, nici in tara pe marginea luptei dintre PSD+ALDE cu democratia nu vad mari sanse de a sarbatori cu adevarat centenarul.

Romania Mare si moldovenii

Nu stiu daca vom vedea candva o Romanie ca cea din poza, cu Maramuresul romanesc, cu Crisana si tot Banatul, daca vom mai avea Bucovina si Pocutia – pierdute de mult. probabil ca nu, dar poate ca vom reveni macar intr-o forma mai adevarata de realitatea etnica, adica ne vom uni cu Basarabia [ evit sa-i zic republica Moldova ]. Atat in 1859 cat si in 1918 moldovenii au fost cei care au fost in fruntea ideii de unire, este de mirare cum acum la Chisinau se incearca inocularea ideii ca „vlahii” au facut si au dres impotriva moldovenilor.

Cine sunt marii artizani ai unirii de la 1859? Sa fie oare Mihail Kogalniceanu nascut la Iasi? Sa se fi uitat oare la Chisinau ca l-am avut pe Costache Negri, alt moldovean ca promotor al unirii? Eu zic ca daca este sa multumim cuiva pentru ca azi avem o tara numita Romania, ar trebui sa le multumim moldovenilor. DA, cu siguranta nu vom vedea in 2018 Basarabia in garnitele Romaniei, dar nu peste mult timp va urma sia sta, este ceva firesc, chiar daca nu este ceva usor, se va intampla cu siguranta.

 

Regiuni istorice românești