Daca azi Iasul este un oras unde cultura razbate din fiecare piatra o datoram si personalitatilor nascute aici, incepand cu Emil Racovita si Spiru Haret pana la Ovidiu Lipan ( Tandarica ) si marele Mihail Kogalniceanu. Istoria orasului coboara pana in anul 1408 cand este mentionat pentru prima data intr-un document istoric, desi evident asta nu inseamna ca anesta este anul infiintarii targului.

Mari personalitati nascute la Iasi de-a lungul istoriei

La Iasi s-a nascut domnitorul Antioh Cantemir, nepotul lui Dimitrei Cantemir, iar daca vreti o lista mai lunga va sfatuiesc sa cautati pe WikiPedia. Evident ca poate lista nu este completa, asa ca puteti veni cu sugestii si noi promitem sa completam lista personalitatilor nascute la Iasi. Tot unui iesean datoram si Hora Unirii pe versurile marelui poet Vasile Alecsandri. Compozitorul se numeste Alexandru Adolf Flechtenmache, este primul care a cerat o operteta in limba romana. Lista continua dargii mei cu Alexandru Philippide si marea actrita Lucia Sturdza-Bulandra.

Daca ar fi sa lasam lista asa cum am amintit-o mai sus si tot ar fi suficent, nu-i asa? Moldovenii au fost mereu in fruntea ierarhiei cand vine vorba de arta si cultura, deci va lasam pe voi sa descoperiti aceasta latura a vietii iesene. Daca aveti o propunere de personaliate ce trebuie introdusa in lista marilor oameni ai acestei tari, nu ezitati sa ne spuneti, este posibil sa fi scapat pe cineva. Evident  ca tot ce ne veti transmite va fi analizat si publicat in cel mai scurt timp! Sa se stie ca noi iesenii avem cu ce ne mandri.

Ovidiu Lipan Tandarica

Mari personalitati nascute la Iasi de-a lungul istoriei