Iasul a fost si este un centru cultural al Romaniei, asa ca nu puteam lasa cultura sa nu fie prezenta pe site-ul informativ al Iasului. Cine ar fi fost pare mai potrivit pentru a deschide aceasta lume din targul Iesilor daca nu Ion Creanga, moldoveanul nascut la Humulesti la inceput de primavara in anul 1837? Daca ai fost la Manastirea Neamt, sau la Agapia si Varatec, te invit sa mergi sa vezi si casa unde s-a nascut scriitorul nostru, nastrusnicul Ionica.

Ion Creanga, drumul de la Humulesti la Iasi

Maestrul scrisului Ion Creanga a fost prieten bun si tovaras al marelui Mihai Eminescu in targul Iesilor, a parcurs cei 107 kilometri de la Humulesti la Iasi unde a locuit in la fel de cunoscuta sa „bojdeuca”. Multi au imprsia ca el a fost doar povestitor, insa cati stiu ca primele manuale scolare ale Romaniei au fost si creatia lui Ion Creanga? Daca initial a imcercat viata monahala, devenind preot – se pare ca viata lumeasca i-a fost mai aproape de inima si a ramas alaturi de ieseni ca profesor si chiar politician.

Casatorit si apoi divortat de Ileana Grigoriu, a avut un singur fiu, pe Constantin Creanga. Titu Maiorescu l-a numit invatator, ceea ce probabil i-a trezit viitorului scriitor amintirile din copilarie. Despartirea de haina monahala este de-a dreptul hilara astazi, pentru ca motivul a fost faptul ca a tras cu pusca intr-un stol de ciori. La final va mai reamintesc ca povestea lui Mos Ion Roata si domnitorul Cuza i se datoreaza tot lui Ion Creanga.

Ion Creanga

Ion Creanga, drumul de la Humulesti la Iasi