O singura persoana a donat plasma la Iasi pentru a ajuta la tratarea persoanelor infectate cu COVID-19, aflati in stare critica. Nu ne asteptam la o astfel de reactie a populatiei, dar poate ca si autoritatile nu au explicat prea bine care sunt avantajele si care ar fi eventualele riscuri in cazul donatorilor. Reamintim ca se incearca oprirea pandemiei prin administrarea de plasma de la persoanele care s-au vindecat de COVID-19, prin imunizarea pacientilor aflati ins tare grava. Ca stirea sa fie si mai rea, persoana care a venit de buna voie sa doneze plasma nu s-a calificat pentru recoltare.

O singura persoana a donat plasma la Iasi

Autoritatile din Iasi spera sa identifice macar cateva persoane care sa poata dona plasma pentru a ajuta la vindecarea celor aflati in stare grava. Majoritatea celor contactati au spus ca sufera de alte boli cornice, deci nu pot dona. Totusi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iasi continua incercarile de a contacta telefonic pacientii vindecati care pot ajuta. Pana acum doar trei persoane contactate telefonic si-au aratat disponibilitatea de a intra in acest program experimental.

Nu este sigur ca vor urma rezultate spectaculoase de vindecare dupa transplantul de plasma de la pacientii vindecati de COVID la cei aflati in stare critica, dar exista sansa ca acestia sa se recupereze mai repede. Eliberarea de spatii in spitale este un obiectiv major, iar pentru asta trebuiesc gasite metode care sa duca la vindecarea celor infectati.

Tratamentul cu plasma impotriva COVID se experimenteaza deja in tari precum SUA, China sau Germania. Rezultatele sunt promitatoare, dar nu se poate trage inca o conluzie clara. La noi s-a dat liber pentru aplicarea acestui tratament experimental abia acum o luna, pe 13 aprilie. Totusi o singura persoana parca e cam putin in acest interval de 30 de zile.

donatori plasma

O singura persoana a donat plasma la Iasi