Siceri sa fim am stat in cumpana, sa mergem pe varianta Iaşiul  sau Iaşul, iar dupa lungi discutii in redactie am ramas la cea care se vede. Daca este sa ne luam dupa normele academice, varianta corecta ar fi fost Iaşiul, pentru ca orasul nostru se numeste Iaşi. Doar ca la noi in nordul tarii toata lumea spune Iaşul, iar lingvisti de renume spun ca asa e corect ( ce-i drept de la noi, nu in sudul tarii ).

Iașiul sau Iaşul – cum e corect in limba romana?

Lingvistul Stelian Dumistrăcel este de partea noastra, caci se spune ca pana la urma uzanta este cea care bate lingvistii, oricare ar fi regula, exista mereu si exceptii. Cum doleantele vin chiar din partea locuitorilor capitalei culturale a Moldovei, am decis sa ramanem si noi la varianta asta, chiar daca am fi pututi la fel de bine sa mergem pe cea propusa la Bucuresti.

In sprijinul alegerii noastre aducem exemplul Iaşului, cum altfel am putea scrie? In defavoarea alegerii noastre vin restul oraselor din Romania, avem Bucuresti si Bucurestiul, Vaslui si Vasluiul, deci i-ul se pastreaza. Speram ca nu ne vor critica cei din Muntenia si Ardeal pentru ca am pastrat totusi varianta agreata in nordul Moldovei, pentru ca pana la urma desi suntem romani, suntem cum se zice pe la noi, moldoveni! 🙂

Prin urmare o luam noi inainte si explicam alegerea, asta ca sa nu ne trezim peste un an sau doi ca suntem luati la rost de un lingvist mai inversunat. Caci se stie ca atunci cand este de criticat ceva, se gasesc multi. Nu o luati ca pe o scuza, ci ca pe o lamurire fireasca.

Sarbatorile Iasului

Iașiul sau Iaşul – cum e corect in limba romana?