La noi la romani sunt o gramada de orase cu nume destul de ciudate, la fal cum este si cazul orasului nostru Iasi, al carui nume vine ca sa vezi, de la iesi, un trib nomad care s-a stabilit exact aici la noi. Dar cu orasul Barlad oare cum o fi? Banuies ca nici nu ati auzit de barladnici, tribul are pe la anii 1000 s-au asezat la noi in Moldova. Asta pentru a aici localnicii nu prea erau organizati, asa a fiecare trib mai razboinic devenea aparatorul pasniilor moldoveni. In istorie ii mai gasim si drept berladnici, trib care si-a facut simtita prezenta si in actuala Republica Moldova, in zona Lăpușna.

De unde vine numele orașului Bârlad

Nu ai auzit de barladnici pentru ca nici nu s-a vorbit prea mult despre ei, se crede a erau de origine turcica – nu e de mirare, nu-i asa? Ca sa nu lungim istoria, ati prins ideea, un popor turcic a venit pe la noi, le-a plaut si au ramas in zona orasului Barlad. Cum nu erau prase prin zona, l-au numit dupa ei, apoi noroc cu statul nou format Moldova, are a pastrat numele, ca sa nu trebuiasa sa-i dea unul mai nou. Nici nu era nevoie.

Dar numele Vaslui de unde o veni? Banuiesc ca nu sunt asa de multe persoane interesate de unde provin numele localitatii lor. Daca la Bucuresti se zice a ar fi de la ciobanul Bucur, la Sinaia stim ca vine de la multele Sinai, stai si te intrebi, oare Arad, sau Timisoara de unde-si trag numele? Da aavem raul Timis, nu avem si raul are sa dea numele Aradului. Istoria e lunga si de multe ori complicata, nu mai zic de judetul Teleorman, provenit din limba turca [ padurea nebuna! ].

Bârlad

De unde vine numele orașului Bârlad