Cati locuitori are Iasul in 2023
Foarte multi dintre cititorii nostri au fost curiosi cati locuitori sunt in Iasi in 2023, asa ca am studiat putin evolutia demografia a orasului si a judetului, in asa fel incat sa dam un raspuns cat mai apropiat de adevar. Asta pentru ca pe langa locuitorii sai, in Iasi mai avem foarte multe persoane care vin si pleaca zilnic, de la turisti si pana la fratii nostri de peste Prut. Nu mai zic de studentii care au ales sa studieze aici, asadar avem o fluctuatie destul de mare de persoane care sunt prezente aici.
Cati locuitori are Iasul in 2023
In municipiul Iasi erau la ultimul recensamant 271.692 locuitori, dar in zona metropolitatana mumarul lor este de 507.100 locuitori, deci o jumatate de milion de suflete gasim in capitala culturala a Moldovei. In anul 1930 Iasul era un oras cosmopolit, unde gaseai pe lang romanii majoritari si evrei, rusi, chiar si maghiari. Daca ar fi sa ne luam dupa statistica, Iasul ar fi al doilea oras ca marime dupa numarul de locuitori, evident dupa capitala tarii, Bucuresti. Daca insa am vorbi de Romania Mare, sau ma rog, am include si Basarabia in statistica, Chisinaul ar fi al doilea oras ca marime.
Orasul Iasi a fost atestat documentar pentru prima data in anul 1408 iar putina vreme mai tarziu a fost chiar capitala Principatului Moldovei. Acum 230 de ani traiau in Iasi doar 14.000 de locuitori, iar dupa unirea din 1859 se apropia de 80 de mii de locuitori. Nu era rau pentru acele vremuri, dar din pacate odata cu Revolutia din 1989 numarul de locuitori a inceput sa scada de la an la an, ca de altfel in intreaga tara. Asa se face ca la ultimul recensamant aveam doar putin peste 271 de mii de locuitori in Iasi, asta desi in 1992 aici traiau 341.301 locuitori. este posibil sa se fi numarat si o parte din zona metropolitana, pentru ca este la fel de adevarat ca multa lume a preferat sa se mute la periferie sau in zonele adiacente Iasului, pentru liniste si aer mai curat.
Datele statistice arata ca in Iasi avem peste 15% din populatia Iasului care depaseste 65 de ani, teoretic pensionari. Ne aflam cumva in marja Uniunii Europene, iar daca adaugam si faptul ca fondul de locuinte a crescut, am zice ca atat orasul cat si judetul stau mai bine decat alte zone ale Romaniei. mai mult, ne putem mandri cu faptul ca Universitatea “Alexandru I. Cuza” este prima universitate românească, ea datand din anul 1897. La fel de mandri putem fi si de faptul ca Despot Vodă a infiintat prima scoala romaneasca in anul 1563, deci chiar a fost o capitala culturala a romanilor. ( totusi, sa nu spunem jumatate de adevar, scola a fost deschisa langa Iasi, la Cotnari ).